MUSTAFA ÖZCAN ÜLTANIR KİMDİR?
Ültanır, makina mühendisliği ve ekonomi dallarında birbirinden ayrı iki yüksek öğrenim görmüştür. Doktora, Doçentlik ve Profesörlükle ilgili akademik tezlerini enerji konuları üzerinde sunmuştur. Doktorasıyla Türkiye’de güneş enerjisi üzerinde çalışmalar yapan ilk bilim adamları arasında yer almıştır. Doçentlik teziyle de alternatif yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kırsal kesim enerji sistemleri planlamasını ülkemizde ele alan ilk bilim adamı olmuştur. 1989 yılında profesörlüğe yükseltilmiş olup, profesörlük takdim çalışması da güneş enerjisiyle devitilen soğutma sistemlerinin termodinamik ve enerjitik simülasyonu üzerinde özgün bir konudur.
1965-2010 yılları arasında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü’ndeki 45 yıl 1 ay süren öğretim üyeliğinin ardından, 24 Kasım 2010 tarihinde emekli olmuştur.
Emeklilik öncesi Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden başka Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi (Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tokat Ziraat Fakültesi statüsünde iken), Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Maliye Fakültesi statüsünde iken) dersler vermiştir.
Mesleki yaşamında enerjiyle ilgili olarak verdiği dersler: Mühendislik alanında; “Termodinamik”, “Isı Transferi”, “Yakıtlar ve Yanma”, “Binaların Isıtılması ve İklimlendirme”, “Genel Enerji Kaynakları”, “Üretimde Enerji Kullanımı ve Enerji Verimliliği”, “Enerji Teknolojileri”, “Enerji Sistemlerinin Tasarımı”. “Güneş Enerjisi Teknolojisi”, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri. Ekonomi alanında; “Enerji Planlaması”, “Enerji Ekonomisi ve Enerji İşletmeciliği”, “Enerji Politikalarının Ekonomik ve Mali Analizi”, “Enerji Piyasaları ve Piyasa Stratejileri”.
Enerji konuları dışında Makina Mühendisliği ve Ziraat Mühendisliğiyle ilgili verdiği dersler: “Teknik Resim”, “Makina Tasarımı”, “Dinamik”, “Makina Dinamiği”, “Mekanik Titreşimler”, “Termik Motorlar”, “Tarım Makinaları ve Tarımsal Mekanizasyon”, “Sera Mekanizasyonu”, “İçsel Tarım Mekanizasyonu”, “Süt Teknolojisi Makinaları”.
Emeklilik sonrası Ufuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde “Uluslararası Enerji ve Çevre Politikaları” dersi ile yine aynı fakültenin Uluslararası Ticaret Bölümü’nde de “Enerji Hatları Ekonomisi ve Politikası” derslerini vermiştir.
2014 yılında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğrencilerine “Uluslararası Enerji Ticareti ve Ekonomisi” dersini okutmuştur.
Ayrıca, Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Uluslararası Ticaret ve Finansman Yüksek Lisans Programı kapsamında yüksek lisans öğrencilerine 2012-2016 yıllarında “Uluslararası Enerji Ticareti ve Ekonomisi” dersini vermiştir.
1977 yılında 10’uncu Dünya Enerji Konferansı Organizasyon Grubu üyeliği, 1998 yılında TÜBİTAK-TTGV Bilim – Teknoloji – Sanayi Tartışmaları Platformu Enerji Teknolojileri Politikası Yenilenebilir Enerji Kaynaklar Çalışma Grubu Koordinatörlüğü, 1995 yılında Uluslararası Katılımla 10. Ulusal Isı Bilimi ve Tekniği Kongresi (ULIBTK’95) Organizasyon Komitesi üyeliği, 1998 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından toplanan Türkiye 1. Enerji Şûrası Yürütme Komitesi Koordinatörlüğü yapmıştır. Ültanır, enerji konusunda düzenlenmiş çok sayıda bilimsel nitelikli ulusal toplantıların organizasyonunu da gerçekleştirmiştir.
Devlet Planlama Teşkilatı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ortak çalışmaları kapsamında; 3’üncü, 5’inci, 7’nci ve 9’uncu Beş Yıllık Kalkınma Planı Enerji Özel İhtisas Komisyonu üyelikleriyle kalkınma planlarının hazırlanmasında akademisyen olarak görev almıştır.
Yine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı çalışmaları kapsamında, 2000 öncesi “Türkiye Enerji Enstitüsü Kuruluş Kanunu Taslağı”, “Enerji Verimliliği Yasası Taslağı”, “Rüzgâr Enerjisi Santralları Yasa Tasarısı” hazırlanmasında Komisyon Başkanı olarak görev almıştır. 2000 sonrası “4628 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu” hazırlık ve parlamento çalışmalarına, kanunun uygulanmasına yönelik el kitabı hazırlığına TÜSİAD temsilcisi olarak katkıda bulunmuştur. “5346 Sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunun Enerji Bakanlığı’ndaki hazırlık çalışmalarına RESSİAD Başkanı olarak katkı yapmıştır.
1998 yılında TÜSİAD tarafından yayınlanan, “21. Yüzyıla Girerken Türkiye’nin Enerji Stratejisinin Değerlendirilmesi” konulu raporun yazarı olan Ültanır, 2000 yılında da TÜSİAD’ın Enerji Çalışma Grubu’nun kuruluşuna önderlik yapmış, 2004 yılına kadar bu Kurul’da özel üye ve koordinatör olarak yer almıştır.
2000 öncesinde Barış ve Yeni Ulus adlı Ankara gazetelerinde enerji konularında seri yazılar yazmış olan Ültanır, 1980 yılında Bülent Ecevit’in önderliğinde siyasi Arayış dergisinin çıkarılmasında ve yayın kurulunda görev üstlenmiş, derginin enerji yazarlığını yapmıştır.
1998-2000 yılları arasında Uzman Enerji dergisi Yayın Kurulu Başkanlığı ve başyazarlığını yürütmüştür. 2000-2004 yıllar arasında Dünya gazetesinde “Enerji Platformu” köşe yazarlığı yapmış, aynı dönemde Dünya Enerji Dergisi Yayın Koordinatörlüğü’nü yürüterek aylık başmakalelerini yazmıştır. 2007-2011 yılları arasında da siyasi ekonomipolitik bir dergi olan EkoENERJİ dergisinde Genel Yayın Yönetmeni görevini üstlenmiş, aylık köşe yazılarını, enerji oturumlarının yöneticiliğini ve özel röportajlarını gerçekleştirmiştir.
9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel ile Çankaya Köşkü’nde başlayan, 1999-2006 yılları arasında seri özel röportajlarla tamamlanan, ancak henüz yayınlanmamış bulunan dört ciltlik, “Süleyman Demirel’in Anı ve Yorumlarıyla Siyaset İçinden Enerji Tarihçemize Bakış” kitabının devamı niteliğinde olmak üzere, EkoENERJİ dergisinde yayınlanan “Demirel ile Türkiye’nin Gündemi” köşesinin aylık röportajlarını da 2011 yılına kadar sürdürmüş, bu röportajları yine henüz yayınlanmamış bulunan “Süleyman Demirel Anlatıyor: Türkiye’yi Yönetebilmek” adlı kitabında toplamıştır.
Prof. Dr. Ültanır, sivil toplum kuruluşları kapsamında Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyeliği, Temiz Enerji Vakfı Kurucu Üyeliği ve Başkan Yardımcılığı, Türk Isı Bilimi ve Tekniği Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkan Yardımcılığı, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü Kurucu Üyeliği, Başkan Yardımcılığı ve Başkanlığı, Avrupa Rüzgâr Enerjisi Birliği Türkiye Şubesi Kurucu Üyeliği ve Başkanlığı, Rüzgâr Enerjisi ve Su Santralleri İşadamları Derneği (RESSİAD) Kurucu Üyeliği ve Başkanlığı, TMMOB Enerji Grubu Üyeliği, TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Kurucu Üyeliği ve Danışmanlığı, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Enerji Masası Başkanlığı, TÜRKSAM Enerji Enstitüsü Başkanlığı görevlerinde de bulunmuştur. Genelkurmay Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi (SAREM) bünyesinde de enerji uzmanı ve danışman olarak hizmet vermiştir.
Yurtiçi ve yurt dışında yayınlanmış akademik makalelerinden başka, gazete ve dergilerde yer alan çokça basın makalesinin yanısıra, yine enerji konuları ve sorunları üzerinde çok sayıda radyo ve televizyon programlarıyla medya yayınları bulunmaktadır. Ayrıca, devlet adamlarımız, politikacılarımız, tanınmış işadamlarımızla gerçekleştirdiği ve dergilerde yayınlanmış olan özel röportajları ile panel, açık oturum formatındaki tartışma toplantıları basında yankı bulmuştur.
1. Adı Soyadı: Mustafa Özcan ÜLTANIR
2. Doğum Tarihi: 24/11/1943
3. Unvanı: Prof. Dr.
4. Öğrenim Durumu:
Derece1.Lisans2. LisansDoktora AlanTarım Makinaları Ekonomi-MaliyeTarım Makinaları-Enerji KullanımıÜniversiteAnkara ÜniversitesiGazi Üniversitesi (AİTİA)Ankara Üniversitesi Yıl1965 19721970
5. Akademik Unvanlar
Yardımcı Doçentlik Tarihi: 1983 1983 1989
Doçentlik Tarihi:
Profesörlük Tarihi:
6. Yönetilen Yüksek Lisans ve Doktora Tezleri:
6.1. Yüksek Lisans Tezleri:
• Recai GÜRHAN, 1986. Su Çarkıyla Sulama Kanallarındaki Suyun Akış Enerjisinden Yararlanan ve Dış Enerji Girdisi Gerektirmeyen Santrifüj Pompa Tesisinin Teknik Özellikleri ile Geliştirme Olanakları (Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü).
• M. Bülent COŞKUN, 1988. Sera ile Bütünleştirilmiş Güneşli Distilasyon Ünitelerinin Isı Transfer Karakteristiklerinin ve Projeleme Kriterlerinin Saptanması (Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü).
• M. Ali DAYIOĞLU, 1991. Seralar İçin Alçak Enerji Sistemlerine İlişkin Güneş Kollektörlerinin Optimal Modellemesi (Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü).
• O. Tolga YENİCE, 1998. Isı Borulu Su Isıtıcı Güneş Kollektörü Geliştirilmesi (Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü).
6.2. Doktora Tezleri:
• M. Bülent COŞKUN, 1992. Türkiye Kırsal Alanları İçin Optimal Rüzgâr Enerjisi Çevrim Sistemlerinin Modellemesi (Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü).
• M. Ali DAYIOĞLU, 1997. Sera İçi Bitki Topluluklarının Mikroklimatolojik Modelle Isı ve Kütle Transfer Karakteristiklerinin Saptanması (Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü).
• Hatice Atmaca, 2000. Güneş Enerjisi Destekli Isı Pompası ile Tabandan Isıtma ve Tavandan Soğutma Sistemi Tasarımı (Mersin Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü).
• O. Tolga YENİCE, 2005. Kırsal Kesimde Kurulabilecek Doğalgaz Yakıtlı Otoprodüktör Kojenerasyon Santralleri Üzerinde Bir Araştırma (Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü).
7. Yayınlar:
7.1. Uluslararası Hakemli Dergilerde Yayınlanan Makalelerden Bazıları:
ÜLTANIR, M.Ö., 1967. The Construction of the Solar Water Heater which is Useful to be Employed Where the Possibility of the Use of the Solar Energy is Limited, Coopération Méditerranéenne pour L'Energie Solaire (COMPLES) Bulletin No. 13, pp. 53-55, Marseille.
ÜLTANIR, M.Ö., 1968. A Brief Report About Available Solar Energy and It's Importance for the Villages and Farms in Turkey, Coopération Méditerranéenne pour L'Energie Solaire (COMPLES) Bulletin No. 15, pp. 105-107, Marseille.
ÜLTANIR, M.Ö., 1968. The Heat Losses which will Occur Flat Plate Solar Collectors and Reducing These Losses, Cooperation Méditerranéenne pour L’Energie Solaire International Meeting- Rencontre de Génes / 20-25 Mai 1968, COMPLES Bulletin No. 14, pp. 85-90, Marseille.
ÜLTANIR, M.Ö., 1969. The Analytic Features of the Flat Plate Solar Collectors, Coopération Méditerranéenne pour L'Energie Solaire (COMPLES) Bulletin No. 16, pp. 9-17, Marseille.
ÜLTANIR, M.Ö., 1971. Solar Devices which are Developed in the Solar Energy Laboratory of the Farm Power Machinery Department Faculty of Agriculture University of Ankara, Coopération Méditerranéenne pour L'Energie Solaire (COMPLES) Bulletin No. 20, pp. 5-9, Marseille.
ÜLTANIR, M.Ö., 1971. Criterions which must be Taken Under Account in the Utilization Possibilities of Solar Energy in Villages and Farms, Coopération Méditerranéenne pour L'Energie Solaire (COMPLES) Bulletin No. 20, pp. 11-13, Marseille.
ÜLTANIR, M.Ö., 1973. Solar Energy Potential and Solar Technology of Turkey up to 2000 Year, Coopération Méditerranéenne pour L'Energie Solaire (COMPLES) Revue Internationale D'Heliotechnique, No. 2, pp. 63-65, Marseille.
ÜLTANIR, M.Ö., 1975. Preheated Circulation Solar Dryer, A Survey of Solar Agricultural Dryers, McGill University Faculty of Engineering, Brace Research Institute, Technical Report T.99, pp. CS-EC-K 1/6, Qubec.
ÜLTANIR, M.Ö., 1975. Importance of Solar Energy Utilization and the Future of Solar Technology in Turkey, Coopération Méditerranéenne pour L’Energie Solaire International Meeting- Heliotechnique and Development / 02-06th November 1975, University of Petroleum and Minerals, 7 p., Dhahran.
ÜLTANIR, M.Ö., E. BOISSEL, 1975. Un Chauffe-eau Solaire à Ankara, Annuaire Héliotechnique, pp. 31-37, Paris.
ÜLTANIR, M.Ö., 1976. Phyisical Constraction Problems of Solar Heat Collectors for Rural Areas, Conference on the Physics of Solar Energy / 29th October-4th November 1976, Arab Development Institute, 9 p., Benghazi.
ÜLTANIR, M.Ö., 1982. The Policy of Alternative Energy Sources in Turkey, Alternative Energy Sources IV, Vol. 8, Energy Programs, Policy, Economics, Ed. by. T.N. Veziroğlu, Ann Arbor Science, pp. 123-128, Michigan.
ÜLTANIR, M.Ö., 1983. International Financial Funds for Alternative Energy Projects, Alternative Energy Sources V, Part F, Energy Economics, Planning, Education, Ed. by. T.N. Veziroğlu, Elsevier Science Publishers B.V., pp. 287-296, Amsterdam.
ÜLTANIR, M.Ö., 1983. Utilization Possibilities of Solar Dryers in Turkey and Some Suggestions, Séchage Solaire et Développement Rural / 18-20 Mai 1983, Cellule Energies Renouvelable-Groupe de Travail-Laboratoire Energétique et Phénoménes de Transfert, pp. 307-309, Bordeaux.
ÜLTANIR, M.Ö., 1985. Alternative Energy Sources and New Energy Technologies for Turkish Rural Areas, Alternative Energy Sources VI, Vol. 4, Conservation, Management, Policy, Ed.by. T.N. Veziroğlu, Hemiphere Publishing Corporation, pp. 297-407, New York.
ÜLTANIR, M.Ö., 1983. Utilization Possibilities of Solar Dryers in Turkey and Some Suggestions, Séchage Solaire et Développement Rural / 18-20 Mai 1983, Cellule Energies Renouvelable-Groupe de Travail-Laboratoire Energétique et Phénoménes de Transfert, pp. 307-309, Bordeaux.
ÜLTANIR, M.Ö., 1994. Potential of New and Renewable Energy Sources in Long-Term Utilization Planning for Turkish Rural Areas, XII World Congress on Agricultural Engineering, CIGR-International Commission of Agricultural Engineering, Proceedings, Volume 1, pp. 822-828, EurAgEng-ASAE-AIGR, Milano.
7.2. Uluslararası Bilimsel Toplantılarda Sunulmuş ve Yayınlanmış Bildirilerden
Bazıları:
ÜLTANIR, M.Ö., 1973. Solar Energy Potential and Solar Technology of Turkey up to 2000 Year, International Congress-The Sun in the Service of Mankind / 02-06th July 1973, ISES, COMPLES, AFEDES, The Congress was Sponsored by the UNESCO and the French Government, 8 p., Paris.
ÜLTANIR, M.Ö., 1976. Solar Heating Cooling Perspective Programme of Turkey, Solar Cooling and Heating; A National Forum / 13-15th December 1976, ISES, COMPLES, ASME and Florida Solar Energy Society, Sponsored by Energy Research and Development Administration, University of Miami, Miami Beach-Florida.
ÜLTANIR, M.Ö., 1994. Potential of New and Renewable Energy Sources in Long-Term Utilization Planning for Turkish Rural Areas, XII World Congress on Agricultural Engineering, CIGR-International Commission of Agricultural Engineering, Proceedings, Volume 1, pp. 822-828, EurAgEng-ASAE-AIGR, Milano.
7.3. Uluslararası Atıf Almış (Science Citation Index İçinde Yer Verilen)
Çalışmalarından Bazıları (1975-1985 yılları arasına ait tarama sonuçları):
Science Citation Index, 1975-1979 Five Year Cumulation, Part 19.
ULTANIR MO
69 COMPLES B 16 9
MEINEL AB SOLAR ENERG 18 177 76
Science Citation Index, 1982 Annual, Part 6
ULTANIR MO
75 T99 MCGILL U MACD CO
BOLIN HR CPC C A F S R 16 327 82
Science Citation Index, 1985 Annual, Part 8
ULTANIR MO
75 T99CSCA 18 BRAC RES
DANG A ENERG CONV 25 159 85
7.4. Yazılan Ulusal Kitaplar:
ÜLTANIR, M.Ö., 1975. Türkiye Köy ve Çiftliklerinde Güneş Enerjisinden Faydalanma İmkanları Üzerinde Bir Araştırma, 25.04.1970 tarihinde kabul olunan Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 561, Bilimsel Araştırma ve İncelemeler: 324, 109 s., Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1975. Tarımsal Binaların Isıtılmasında Kullanılan Aygıt ve Makinaların Çalışma Karakteristikleri ile Yapısal Özellikleri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 581, Yardımcı Ders Kitabı: 198, 144 s., Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö. ve S. KADAYIFÇILAR, 1976. Tarımsal Yapıların Isıtılması İçin Kullanılan Aygıt ve Tesisler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 502, Derlemeler 9, 23 s., Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1980. Enerji Ekonomisi ve Politikası, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Maliye Fakültesi, Lisans Üstü Ders Notları, 382 s., Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., Kırsal Alanda Alternatif Enerji Kaynaklarından Yararlanma Olanaklarının Kalkınma Amacıyla Geliştirilmesi Üzerinde Bir Araştırma, 18.03.1983 tarihinde kabul olunan Doçentlik Tezi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat Makinaları Bölümü, 155 s., Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1983. Türkiye Kırsal Alanları ile Türkiye Tarımının Genel Enerji Durumu, Sorunları ve Çözüm Yolları, Türkiye Zirai Donatım Kurumu Mesleki Yayınları, 30 s., Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1987. Termodinamik, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1023, Ders Kitabı: 296, 457 s., Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1989. Güneşle Devitilen Soğutma Sistemlerinin Analitik İrdelemesi ve Karşılaştırması, Profesörlük Başlıca Araştırma Eseri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1115, Bilimsel Araştırma ve İncelemeler: 607, 148 s., Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö. ve D. İNAN, 1996. Güneş Enerjisi, Temiz Enerji Vakfı, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü, Dicle Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi ortak yayını, 26 s., Diyarbakır.
ÜLTANIR, M.Ö., (G. ÜNALAN ve T. ALPTÜRK ile ortak), 1998. Elektrik Üretiminde Özel Sektörün Yakıt Sorunları ve Çözüm Önerileri, ELSİAD, Elektrik Sanayicileri ve İşadamları Derneği, 89 s., İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., 1998. 21. Yüzyıla Girerken Türkiye’nin Enerji Stratejisinin Değerlendirilmesi, TÜSİAD- Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği, Yayın No. TÜSİAD-T/98-12/239, 316 s., İstanbul.
7.5. Ulusal Hakemli Dergilerde Yayınlanan Makalelerden Bazıları
ÜLTANIR, M.Ö., 1965. Enerji Kaynakları, Ziraat Makinaları Dergisi, Ziraat Makinaları Kulübü Yayın Organı, Cilt 3, Sayı 9, s. 39-40, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1965. Güneş Enerjisinden (Solar Enerjiden) Köy ve Çiftliklerde Faydalanma İmkanları, Ziraat Makinaları Dergisi, Ziraat Makinaları Kulübü Yayın Organı, Cilt 3, Sayı 10, s. 77-84, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1965. Atom Enerjisinin (Nükleer Enerjinin) Kullanma Alanları ve Ziraatte Bu Enerjiden Faydalanma İmkanları, Ziraat Makinaları Dergisi, Ziraat Makinaları Kulübü Yayın Organı, Cilt 3, Sayı 11, s. 119-126, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1966. Güneş Enerjisini Mekanik Enerjiye Çeviren Sıcak Hava Motorları, Ziraat Makinaları Dergisi, Ziraat Makinaları Kulübü Yayın Organı, Cilt 3, Sayı 12, s. 170-173, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1966. Isı Pompaları ve Ziraattaki Uygulamaları, Ziraat Mühendisliği, Ziraat Mühendisleri Odası Yayın Organı, Sayı 5, s. 18-20, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., ve S. KADAYIFÇILAR, 1966. Işık, Isı ve Kimyasal Enerjiden Direkt Olarak Elektrik Enerjisi Üretme İmkânı ile Bu Çalışmaların Tarımsal Elektrifikasyon Bakımından Önemi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı 1966, Yıl 15, Fasikül 3-4, s. 76-97, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1967. Köy ve Çiftliklerde Enerji İhtiyacını Karşılamak İçin Biogaz Yakıtının Elde Olunması ile Kullanma Alanları, Ziraat Mühendisliği, Ziraat Mühendisleri Odası Yayın Organı, Sayı 7-8, s. 9-12, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., ve S. KADAYIFÇILAR, 1967. Investigation on the Sources of Energy and Different Kinds of Prime Movers of the Agriculture of Antalya, University of Ankara, Yearbook Faculty of Agriculture 1966, pp. 20-32, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1967. Köy ve Çiftliklerde Kontrollü Bir Şekilde Güneş Enerjisinin Kullanılması, Ziraat Mühendisliği, Ziraat Mühendisleri Odası Yayın Organı, Sayı 9-10, s. 3, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1967. İnsanlık, Enerji ve İlim, Ziraat Makinaları Dergisi, Ziraat Makinaları Kulübü Yayın Organı, Cilt 5, sayı 17-20, s. 5-6, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1968. Tarımda Kullanılan Güneş Kurutucuları, Ziraat Mühendisliği, Ziraat Mühendisleri Odası Yayın Organı, Sayı 18-19, s. 11-13, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1968. Tarımsal Binaların Isıtılma İmkanları ile Türkiye Köy ve Çiftliklerinde Isı Enerjisi Temininde Karşılaşılan Problemler, Ziraat Mühendisliği, Ziraat Mühendisleri Odası yayın Organı, Sayı 18-19, s. 18-23, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1968. Güneş Pişiricileri, Ziraat Mühendisliği, Ziraat Mühendisleri Odası yayın Organı, Sayı 22-25, s. 9-12, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1968. Türkiye’de Güneş Enerjisi Varlığı ile Türkiye Köy ve Çiftliklerinde Enerji Açığını Kapamak İçin Güneş Enerjisinden Faydalanma İmkanları, Türkiye 2. Genel Enerji Kongresi / 18-20 Kasım 1968, Dünya Enerji Konferansı Türk Milli Komitesi (WEC), 20 s., Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö. ve S: KADAYIFÇILAR, 1971. Güneş Enerjisinin Toplanması ve Depolanması, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı 1970, Yıl 20, Fasikül 2, s. 374-390, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., ve S. KADAYIFÇILAR, 1971. Türkiye'nin Genel Enerji Durumuna Bağlı Olarak Türkiye Tarımının Bugünkü Enerji Durumu ile Talep Projeksiyonu, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, 1970, Yıl 20, Fasikül 2, s. 289-307, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., ve S. KADAYIFÇILAR, 1971. Dağınık Materyal Şeklinde Absorbe Edicisi Olan Düz Yüzeyli Güneş Kollektörleri Üzerinde Bir Araştırma, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, Yıl 20, Fasikül 4, s. 742-763, Ankara
ÜLTANIR, M.Ö., 1971. Jeotermal Enerjinin Köy ve Çiftliklerde Kullanım Olanakları ve Ülkemiz Kırsal Bölgeleri İçin Önemi, Türkiye 1. Jeotermal Enerji Sempozyumu / 02-07 Kasım 1971, Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Bildiriler kitabı, s. 192-197, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1971. Türkiye Köy ve Çiftliklerinde Güneş Enerjisinden Faydalanma Olanak ve Alanları, Türkiye 3. Bilim Kongresi, TÜBİTAK, 9 s., Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1973. Çevresel Enerji Kaynaklarının Köy Elektrifikasyonu İçin Otoprodüktör Santrallar Açısından Önemi ve Kullanım Olanakları, Köy Elektriklendirilmesi Sempozyumu / 06-08 Haziran 1973, Dünya Enerji Konferansı Türk Milli Komitesi (WEC), Tebliğ No. 6, 23 s., Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., S. KADAYIFÇILAR, 1973. The Problem of Efficient and Technical Heating of Rural Houses in Turkey, Symposium on Rural Housing, CENTO, 12 s., Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1975. Geleceğin Büyük Güç Kaynağı Güneş Enerjisi, Enerji Dünyası 1975, Dünya Enerji Konferansı Türk Milli Komitesi Yayını, s. 17-37, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1976. Türkiye Açısından Perspektif Enerji Ekonomisi ve Enerji İşletmeciliği, Enerji Dünyası 1976, Dünya Enerji Konferansı Türk Milli Komitesi Yayını, s. 1-16, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö. and M. ÇETİNÇELİK, 1977. How New Energy Sources will Substitute the Present Fuels in Turkey and Such Developing Countries, 10th World Energy Conference / 19-23rd September 1977, Unconventional Energy Resources, Division 4, World Energy Conference Turkish National Committee, pp. 04.08-03/1-21, İstanbul
ÜLTANIR, M.Ö., 1977. Ulusal Enerji Planlamasında Yeni Enerji Kaynakları ve Jeotermal Enerjinin Yeri, Türkiye 2. Jeotermal Enerji Sempozyumu / 08-09 Aralık 1977, Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, 12 s., Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1977. Elektrik Üretimindeki Birincil Enerji Kaynakları Açısından Genel Enerji Planlaması ve Politikası Üzerinde Bir İrdeleme, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası 8. Teknik Kongresi / 14-16 Aralık 1977, Bildiriler Kitabı, s. 18-32, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1978. Nükleer Santral Sorunu, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yıllık 78, s. 53-54, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1978. Almaşık (Alternatif) Enerji Kaynaklarının Petrolün Yerine Kullanılması Olanakları, Türkiye 4. Petrol Kongresi / 03-06 Nisan 1978, Türkiye Petrol Jeologları Derneği, Jeofizikçiler Derneği, Tüm İktisatçılar Birliği, Bildiriler Kitabı, s. 143-153, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1980. Gelişme Sürecindeki Ülkeler ile Türkiye’de Enerji ve Tarım İlişkileri, Uluslararası Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Sempozyumu / 06-10 Ekim 1980, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat Makinaları Bölümü, Özbildiriler Kitabı, s. 57-61 (orijinal metin 18 s.), Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1980. Türkiye’nin Genel Enerji Politikasına Bağlı Olarak Kırsal Kesime Yönelik Özel Enerji Politikaları, Uluslararası Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Sempozyumu / 06-10 Ekim 1980, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat Makinaları Bölümü, Özbildiriler Kitabı, s. 63-65 (orijinal metin 10 s.), Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1983. Kırsal Bölgeler İçin Alternatif Enerji Kaynaklarından Güç ve Elektrik Üretim Olanakları, Tarımsal Mekanizasyon Semineri-8 / 16-18 Mayıs 1983, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Mekanizasyon Bölümü, s.24, İzmir.
ÜLTANIR, M.Ö., 1984. Integrated Rural Energy Systems and Planning Criterions, 2nd International Symposium on Mechanization and Energy in Agriculture / 23-27th April 1984, University of Ankara Faculty of Agriculture Agricultural Mechanization Department, Condensed Papers, Turkish-English, pp. 141-148, papers, English pp. 445-448, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1984. Türkiye’de Enerji Teknolojisi Sorunu, Teknoloji 1. Milli Kongresi / 08-10 Mayıs 1984, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Bildiriler, s. 51-61, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1984. Türkiye’nin Enerji Planlaması ve Politikası Kapsamında Güneş Enerjisinin Yeri Nedir ve Ne Olmalıdır? Güneş Enerjisi Konferansı / 16-18 Mayıs 1984, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Direktörlüğü, Tebliğler Kitabı, s. 137-160, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1985. Petrol Ürünleri Yerine Kullanılabilecek Sentetik Motor Yakıtlarındaki Gelişmeler, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Bülteni, Yıl 19, Sayı 116, s. 1-31, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1986. Türkiye Enerji Enstitüsü Oluşturulması Tasarımı, Türkiye 4. Enerji Kongresi / 17-21 Kasım 1986, Teknik Oturum Tebliğleri 2. Dünya Enerji Konferansı Türk Milli Komitesi (WEC), s. 281-294, İzmir.
ÜLTANIR, M.Ö., 1987. Kırsal Bölgeler İçin Alternatif Enerji Kaynaklarından Güç Çevrimi Teknolojileri, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Bülteni, Yıl 21, Sayı 130, s. 52-62, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1994. Türkiye’nin Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Planlaması, TMD Teknik Bülten 7, Tesisat Mühendisleri Derneği - Teknik Yayıncılık Tanıtım A.Ş., s. 6-9, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö ve M.B. Coşkun, 1990. Arı Su Üretimine Yönelik Bir Güneşli Distilasyon Ünitesinin Matematiksel Modellemesi, Türkiye 5. Enerji Kongresi, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, Teknik Oturum Tebliğleri - 3, s. 687-699, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö.ve M.A. DAYIOĞLU, 1994. Enerji ve Çevre Sorununa Global ve Çağdaş Çözüm: Hidrojen Enerjisi, Kaynak Elektrik, Sayı 80, Kaynak Yayın Tanıtım Reklam San. ve Tic. Ltd., s. 83-95, İstanbul
ÜLTANIR, M.Ö. ve M.A. DAYIOĞLU, 1992. Termodinamiğin İkinci Yasasının Güneş Kollektörlerine Uygulanması, IV Türk - Alman Enerji Sempozyumu: Güneş Enerjisi ve Çevre, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, Güneş Enerjisi Derneği Yayınları No. 1, Bildiriler, s. 115-127, İzmir.
ÜLTANIR, M.Ö. ve M.A. DAYIOĞLU, 1994. Enerji-Çevre Sorununa Global ve Çağdaş Çözüm: Hidrojen Enerjisi, Enerji ve Çevre Sempozyumu, Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Bildiriler, s. 411-420, Mersin.
ÜLTANIR, M.Ö., 1994. Türkiye’nin Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Planlaması, 21. Yüzyılda Bütün Yönleriyle Enerji, Teknik Yayıncılık, Tanıtım A.Ş., Bildiriler, s. 223-229, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö. ve M.A. DAYIOĞLU, 1994. Jeotermal Sera Isıtma Sistemlerine İlişkin Tasarım Parametrelerinin Belirlenmesi, Jeotermal Uygulamalar Sempozyumu’94, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Bildiri Metinleri, s. 444-455, Denizli.
ÜLTANIR, M.Ö., 1994. Hidrojen Enerjisi ve Türkiye’de Hidrojene Geçiş Sorunları, Türkiye 6. Enerji Kongresi, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, Teknik Oturum Tebliğleri - I, s. 549-563, İzmir.
ÜLTANIR, M.Ö. ve M.B. COŞKUN, 1994. Batı ve Kuzey Batı Anadolu’nun Rüzgâr Enerjisi Potansiyeli, Türkiye 6. Enerji Kongresi, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, Teknik Oturum Tebliğleri - I, s. 394-403, İzmir.
ÜLTANIR, M.Ö., 1994. Türkiye Kırsal Alanları İçin Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Potansiyeli ile Uzun Dönem Kullanım Planlaması, Türkiye Enerji Bülteni, Cilt 1, Sayı 2, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yayını, s. 1-6, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1994. Türkiye Kırsal Kesiminin Alternatif Enerji Potansiyeli ve Uzun Dönemli Kırsal Enerji Planlaması, Termodinamik, Sayı: 22, Doğa Ajans Tic. Ltd., s. 50-53, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., ve M.A. DAYIOĞLU, 1994. Enerji ve Çevre Sorununa Global ve Çağdaş Çözüm, TMD Teknik Bülten 9, Tesisat Mühendisleri Derneği-Teknik Yayıncılık Tanıtım A.Ş., s. 9-11, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö. ve M.A. DAYIOĞLU, 1995. Jeotermal Sera Isıtma Sistemlerine İlişkin Tasarım Parametrelerinin Belirlenmesi, Termodinamik, Sayı 30, Doğa Ajans Tic. Ltd., s. 43-46, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., 1995. Türkiye’nin Nükleer Enerji Stratejisi ve Akkuyu Nükleer Santralı Açısından Genel Enerji Durumu ile Alternatif Enerji Kaynaklarının Değerlendirilmesi, Termodinamik, Sayı 31, Doğa Ajans Tic. Ltd., s. 65-69, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., M.A. DAYIOĞLU, T. KOYUNCU ve Y. PINAR, 1995. Karadeniz Bölgesinin (Sinop) Rüzgâr Enerjisi Potansiyeli, 1. Türkiye Ulusal Rüzgâr Enerjisi Sempozyumu Bildirileri, Avrupa Rüzgâr Enerjisi Birliği Türkiye Şubesi Organizasyonu, Kaynak Elektrik, Sayı 87, Kaynak Yayın Tanıtım Reklam San. ve Tic. Ltd., s. 109-113, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., 1996. Alışılagelen Enerji Sınırındaki Dünya ve Sınırın Ötesi, Termodinamik, Sayı 41, Doğa Ajans Tic. Ltd., s. 78-81, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., 1996. Dünya Fosil Enerji Tüketiminde Sınır ve Aşılması, Enerji Dünyası, Sayı 6-7, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, s. 22-26, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1996. 21. Yüzyılın Eşiğinde Güneş Enerjisi, Bilim ve Teknik 340, TÜBİTAK, s. 50-55, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1996. Yel Değirmenlerinden Günümüze Rüzgâr Enerjisi, Bilim ve Teknik 341, TÜBİTAK, s. 56-61, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1996. Yeni Boyutları ile Rüzgâr Enerjisi, Termodinamik, Sayı 43, Doğa Ajans Tic. Ltd., s. 73-80, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., 1996. Türkiye'nin Biyokütle Enerji Stratejisi Nasıl Olmalıdır? Bilim ve Teknik 342, TÜBİTAK, s. 60, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1996. Pilot “Kardak Rüzgâr Santralı” Önerisi, Enerji Dünyası, Sayı 8, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, s. 4-6, Ankara.
ÜLTANIR M.Ö., 1996. Şimdi Rüzgâr Çiftliği Zamanı, Enerji, Sayı 5, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 48 57, İstanbul.
ÜLTANIR M.Ö., 1997. Türkiye’de Güneş ve Rüzgâr Elektrik Santralları Kurulması, Enerji, Uzman Yayıncılık A.Ş., Yıl 2, Sayı 5, s. 34-38, İstanbul.
ÜLTANIR M.Ö., 1997. Rüzgâr Enerjisi Raporu, AREB-TŞ Bülteni, Sayı 1, s. 7-10, Ankara.
ÜLTANIR M.Ö., 1997. Türkiye Enerji Şurası Oluşturulmalı ve Çalıştırılmalıdır, Enerji, Yıl 2, Sayı 7-8, Uzman Yayıncılık A.Ş., s.22-25, İstanbul.
ÜLTANIR M.Ö., 1997. Akkuyu Nükleer Santralı ile İlgili Yöresel İnceleme, Enerji, Yıl 2, Sayı 10, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 14-20, İstanbul.
ÜLTANIR M.Ö., 1997. Enerji Tasarrufu Yasa Taslağı, Enerji, Yıl 2, Sayı 11, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 14-17, İstanbul.
ÜLTANIR M.Ö., 1997. Türkiye’de Enerji Enstitüsüne İhtiyaç Var, Enerji, Yıl 2, Sayı 12, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 42-47, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., 1997. Artık Güneş ve Rüzgâr Santralları Planlamaya Alınmalı, Kaynak Elektrik, Sayı 100, s. 149-156, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., 1997. Biomas Enerjiye Genel Bakış, Termodinamik, Yıl 6, Sayı 61, Doğa Ajans Ltd., s. 88-91, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., 1997. Güneşli Soğutma Sistemleri, Enerji Dünyası, DEK-TMK Bülteni, Sayı 15, s. 33-39, Ankara.
ÜLTANIR M.Ö., 1998. Jeotermal Enerji, Enerji, Yıl 3, Sayı 3, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 20-23, İstanbul.
ÜLTANIR M.Ö., 1998. Termodinamik ve Enerji, Enerji, Yıl 3, Sayı 4, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 22-24, İstanbul.
ÜLTANIR M.Ö., 1998. Yeraltında Enerji depolanması, Enerji, Yıl 3, Sayı 6, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 48-51, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., 1998. Yalnız Elektrikte Değil, Tüm Enerji Sektöründe Topyekûn Özelleştirme, Enerji Dünyası, DEK-TMK Bülteni, Sayı 17, s. 3-4, Ankara.
ÜLTANIR M.Ö., 1998. Elektrik Sektöründe Yeniden Yapılanmadan Elektrik Borsasına Uzanan Yol, Enerji, Yıl 3, Sayı 8, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 22 -24, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., 1998. Renewable Energy Sources in Turkey, Energy, Special Issue, Uzman Yayıncılık A.Ş., pp. 44-47, İstanbul.
ÜLTANIR M.Ö., 1998. Elektrik Üretiminde Özel Sektörün Yakıt Sorunları, Enerji, Yıl 3, Sayı 7, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 20-24, İstanbul.
ÜLTANIR M.Ö., 1998. Target of Turkish Energy Sector in Hundred Years, Energy, Special New Issue, Uzman Yayıncılık A.Ş., İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., 1998. Dünyamız Daha Ne Kadar Isınacak? Enerji Dünyası, DEK-TMK Bülteni, Sayı 18-19, s. 27-32, Ankara.
ÜLTANIR M.Ö., 1999. Türkiye’de Doğal Gaz Sıkıntısı, Enerji, Yıl 4, Sayı 2, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 18-23, İstanbul.
ÜLTANIR M.Ö., 1999. Türkiye Açısından Hidroelektrik Enerji, Enerji, Yıl 4, Sayı 3, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 57-61, İstanbul.
ÜLTANIR M.Ö., 1999. Türkiye’nin Fosil Enerji Kaynakları, Enerji, Yıl 4, Sayı 4, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 25-30, İstanbul.
7.6 Ulusal Bilimsel Toplantılarda Sunulan ve Bildiri Kitabında Basılan Bildirilerden Bazıları
ÜLTANIR, M.Ö., 1973. Enerjinin Vergilendirilmesi Sorunları ve Ülkemiz Açısından Öneriler, Dünya Enerji Konferansı Türk Milli Komitesi (WEC) Dizi Konferansları, 12 Ocak 1973, 25 s., Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1973. Türkiye’nin Güneş Enerjisi Potansiyeli ve Solar Teknolojisinin Geliştirilmesi, Dünya Enerji Konferansı Türk Milli Komitesi (WEC) Dizi Konferansları, 23 Mart 1973, 53 s., Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1974. Güneş Enerjisi ve Türkiye, Türkiye 2. Jeofizik Bilimsel ve Teknik Kongresi Özel Konferansı, 21 Ocak 1974, 13 s., Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1974. Türkiye Kırsal Yörelerinin Isı Enerjisi Sorunu, Dünya Enerji Konferansı Türk Milli Komitesi (WEC) Dizi Konferansları, 18 Şubat 1974, 31 s., Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1975. Ekonomik Açıdan Enerji Sorunu, Dünya Enerji Konferansı Türk Milli Komitesi (WEC) Dizi Konferansları, 18 Haziran 1975, 41 s., Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1976. Dünya Güneş Enerjisi Teknolojisinin Ulaştığı Boyutlar ve Türkiye’de Güneş Enerjisinin Kullanılması Sorunu, Dünya Enerji Konferansı Türk Milli Komitesi (WEC) Dizi Konferansları, 04 Şubat 1976, 31 s., Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1981. Enerji Ekonomisi ve Politikası, AİTİA Maliye Fakültesi Yüksek Lisans Öğrencilerine 1979, 1980 ve 1981 güz yarıyıllarında seri olarak verilen haftalık konferanslar, 381 s., Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1983. Petrol Ürünleri Yerine Kullanılabilecek Sentetik Motor Yakıtlarındaki Gelişmeler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Mekanizasyon Bölümü Dizi Seminerleri, 25 Mayıs 1983, 24 s., Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö.,1996. Güneş Elektriğinden Güneş Evlerine, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Güneş Grubu ve Temiz Enerji Vakfı İşbirliği ile Düzenlenen Güneş Söyleşileri, 20 Mayıs 1996, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö. 1999. Fen Bilimlerinde Araştırma Öncelikleri Açısından Enerji Konusu ve Enerjide Araştırma-Geliştirme Sorunu, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimlerinde Araştırma Öncelikleri’99 Paneli, 7 Nisan 1999, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö. 1999. Panelist, Mersin Üniversitesi Erdemli Meslek Yüksek Okulu Enerji, Turizm ve Çevre Paneli, Enerji ve Çevre, 8 Haziran 1999, Mersin.
ÜLTANIR, M.Ö. Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Kaynakları İçerisinde Rüzgâr Enerjisinin Yeri, Hedefleri ve Uygulama Sorunları, Conrad Adenauer Vakfı • TOSYÖV • Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği Yenilenebilir Enerjiler (Erneuerbare Energien) Toplantısı • 27.04.2001 İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö. Türkiye’nin Enerji Sorunları, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TUGİAD), 16.5.2001, İstanbul.
7.7. Diğer Yayınlarından (Gazete ve Dergi Yazılarından) Bazıları
ÜLTANIR, M.Ö., 1974. Enerji Sorununa Genel Bakış, Barış Gazetesi, 04.01.1974, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1974. Avrupa ve Ortak Pazar Enerji Ekonomisinin Ana Sorunları, Barış Gazetesi, 27.01.1974, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1974.Türkiye’de Enerji Sorununun Çeşitli Yönleri, Barış Gazetesi, 01.02.1974, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1974. Türkiye’de Yeni Enerji Kaynaklarının Kullanılır Duruma Getirilmesi İçin Öneriler, Barış Gazetesi, 16.02.1974, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1974. Ülkemizin Elektrik Sıkıntısı, Barış Gazetesi, 25.02.1974, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1974. Enerji Planlaması, Barış Gazetesi, 11.03.1974, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1974. Petrol Fiyatı Yükselişinin Düşündürdükleri, Barış Gazetesi, 19.03.1974, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1974. Kırsal Yörelerimizin Enerji Açığı, Barış Gazetesi, 02.04.1974, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1974. Enerji Araştırması, Barış Gazetesi, 20.04.1974, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1974. Doğal Enerji Kaynakları ve Meteoroloji, Barış Gazetesi, 07.05.1974, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1974. Tarımsal Elektrifikasyon Sorunu, Barış Gazetesi, 18/22.06.1974, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1975. Çevre Kirlenmesi Açısından Enerji Kaynakları, Barış Gazetesi, 14/15.02.1975, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1975. Enerji Tasarrufu, Barış Gazetesi, 03/07.03.1975, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1975. Güneş Enerjisinin Kullanılması, Barış Gazetesi, 04/05.04.1975, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1975. Enerji İthali, Barış Gazetesi, 09.05.1975, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1975. Petrol Sorununun Ulaştığı Boyutlar, Barış Gazetesi, 30.05.1975, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1975. 1976/1977 Yıllarında Türkiye’de Yapılacak Ulusal ve Uluslararası Enerji Toplantılarına Bakış, Barış Gazetesi, 11.07.1975, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1975. Enerji Sektöründeki Darboğaz, Barış Gazetesi, 18.07.1975, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1975. Türkiye ve Elektrik, Barış Gazetesi, 25.07.1975, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1975.Türkiye Güneş Enerjisinden Faydalanmak İstiyor mu, Barış Gazetesi,05.08.1975, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1975. Dünya Petrol Fiyatlarından Artma Olasılığı ve Enerji Sorunu, Barış Gazetesi,12.09.1975, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1975. Petrol Fiyatındaki Gelişmeler ve Türkiye, Barış Gazetesi, 24.10.1975, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1976. Yakacak Sorunu ve Boyutları, Barış Gazetesi, 04/07.01.1976, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1976. Güneş Enerjisi Konusundaki Son Gelişmeler ve Türkiye’nin Çıkmazı, Barış Gazetesi, 19/20.01.1976, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1976. Türkiye ve Doğalgaz, Barış Gazetesi, 24/25.02.1976, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1976. Elbistan-Afşin Projesine Aksak Yanlarıyla Bir Bakış, Barış Gazetesi, 12/14.03.1976, Ankara
ÜLTANIR, M.Ö., 1976. Nükleer Santral Sorunu, Barış Gazetesi, 23/24.03.1976, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1976. Uyutulan Doğal Zenginlik ve Barajlar Öyküsü, Barış Gazetesi, 23/25.04.1976, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1976. Değişen Enerji Dünyasından Görünümler ve Türkiye, Barış Gazetesi, 15.06.1976, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1977. 1977 ve Enerji Konusu, Barış Gazetesi, 12.01.1977, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1977. Enerji Ekonomisi ve Politikası Işığında Petrol Çıkmazına Bakış, Özgür İnsan Dergisi, Şubat 1977, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1977. Enerji Dalında Uluslararası Kurumlaşmalar, Cumhuriyet Gazetesi, 13.02.1977, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1977. Elektrik Sıkıntısının Kökeninde Enerji Sektörünün Yetersizliği ve Plansızlığı Yatmaktadır, Barış Gazetesi, 31.03.1977, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1977. Dünden Bugüne Petrol, Barış Gazetesi, 04/27.06.1977, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1977. Enerji Politik, Barış Gazetesi, 26.08.1977, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1977. Onuncu Dünya Enerji Konferansı Türkiye’ye Ne Getirebilir, Barış Gazetesi, 10.09.1977, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1977. Onuncu Dünya Enerji Konferansı ve Türkiye, Milliyet Gazetesi, 19.09.1977, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., 1977. Onuncu Dünya Enerji Konferansı Başlarken, Barış Gazetesi, 21.09.1977, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1977. Onuncu Dünya Enerji Konferansı Ardından Olgularına Bakış, Barış Gazetesi, 06.10.1977, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1977. Türkiye Açısından Onuncu Dünya Enerji Konferansının Olguları, Özgür İnsan Dergisi, Kasım 1977, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1977. Ankara’da Hava Kirliliği ve Temiz Enerji Olanakları, Barış Gazetesi, 23/24.12.1977, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1978. Enerji Bakanlığı ve Kuruluşlarının Düzeni, Yeni Ulus Gazetesi, 23.01.1978, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1979. Nükleer Enerji ve Türkiye, Barış Gazetesi, 09 / 19.05.1979, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1979. Türkiye ve Enerji Politik, Barış Gazetesi, 29.05/19.06.1979, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1981. Türkiye’de Petrol Aramaları ve Son Durum, Milliyet Gazetesi, 13.02.1981, İstanbul
ÜLTANIR, M.Ö., 1981. Petrol Ürünleri Yerine Sentetik Akaryakıt, Arayış Dergisi, Sayı 9, s. 32-35, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1981. Küçük Akarsulardan Büyük Enerji Üretilebilir, Arayış Dergisi, Sayı 15, s. 16-18, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1981. Türkiye Enerji Enstitüsü Kurulmalıdır, Arayış Dergisi, Sayı 18, s. 20-21, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1981. Türkiye’nin Ulusal Petrol Sorunu, Arayış Dergisi, Sayı 19, s. 25-26, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1981. Yeni Enerji Kaynakları Arayışı ve Birleşmiş Milletler, Arayış Dergisi, Sayı 27, s. 23-23, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1981. Yeni Bir Umut ve Yeni Kaynak Güneş Enerjisi, Arayış Dergisi, Sayı 31, s. 17-18, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1981. Kullanılmayan Jeotermal Kaynaklar, Arayış Dergisi, Sayı 37, s. 27-28, Ankara
ÜLTANIR, M.Ö., 1982. Ankara’nın Hava Kirliliği ve Temiz Enerji Sorunu, Arayış Dergisi, Sayı 48, s. 12-14, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1984. İkinci Uluslararası Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Sempozyumu, Milliyet Gazetesi, 24.04.1984, İstanbul.
ÜLTANIR M.Ö., 1997. Rüzgâr Santrallerindeki Gelişmeler, Enerji Dünyası, DEK-TMK Bülteni, Sayı 9-10, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1997. Hidrojen Çağına Üç Kala, Enerji, Yıl 2, Sayı 6, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 42-47, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., 1997. Enerji Açısından Yeni Hükümet Programı, Enerji, Yıl 2, Sayı 9, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 20-25, İstanbul.
ÜLTANIR M.Ö., 1997. Alternatif Enerjiye Dünya Yaklaşımı, TMMOB Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Bülteni, Sayı 99. s. 17, İzmir.
ÜLTANIR, M.Ö., 1997. Enerji Terminali Bir Ülke Konumuna Gelmeye Çalışırken, Otoprodüktör Üreticisinin Yakıt Sorununu Çözümlemeyi de Unutmamalıyız, Enerji Dünyası, DEK-TMK Bülteni, Sayı 15, s. 3-4, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1998. Elektrik Üretimi Bir Mal Üretimidir, Kamu Hizmeti Olabilir mi? Enerji Dünyası, DEK-TMK Bülteni, Sayı 16, s. 3-4, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1998. Oto prodüktöre Ucuz Yakıt Sağlanmalı, Enerji, Yıl 3, Sayı 1, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 52-53, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., 1998. Yenilenebilir Enerji Yasası Tartışılıyor, Enerji, Yıl 3, Sayı 2, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 38-40, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., 1998. Elektrik Üretimi Özel Sektöre Bırakılmalı, Enerji, Yıl 3, Sayı 5, Uzman Yayıncılık A.Ş., s.44-47, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., 1998. Elektrik Sektöründe Yeniden Yapılanmadan Elektrik Borsasına Uzanan Yol, Enerji, Yıl 3, Sayı 8, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 22 -24, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., 1998. Yalnız Elektrikte Değil, Tüm Enerji Sektöründe Topyekûn Özelleştirme, Enerji Dünyası, DEK-TMK Bülteni, Sayı 17, s. 3-4, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1998. Denizde Kurulan Rüzgâr Santralları, Enerji, Yıl 3, Sayı 9, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 36 -40, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., 1998. Nihayet Enerji Şurası Toplanıyor, Enerji Dünyası, DEK-TMK Bülteni, Sayı 18-19, s. 3-4, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1998. 75. Yılda Enerji Politikası Aşamaları, Enerji, Yıl 3, Sayı 10, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 20-24, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., 1998. 75. Yıldan 100. Yıla Enerji Yolu, Enerji, Yıl 3, Sayı 11, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 38-41, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., 1998. Enerjide 100 Yılda Alınacak Yol, Enerji Dünyası, DEK-TMK Bülteni, Sayı 20, s. 3-4, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1999. Devlet Teşvikten Özel Sektör Büyümekten Korkmamalı, Enerji, Yıl 4, Sayı 1, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 22 -25, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., 1999. Enerjide Karmaşa, Enerji Dünyası, DEK-TMK Bülteni, Sayı 21, s. 3-4, Ankara.
ÜLTANIR, M.Ö., 1999. Distortions in the Sector Must be Corrected (Sektördeki Çarpıklıklar Düzeltilmeli), Enerji, Yıl 4, Sayı 5, Uzman Yayıncılık A.Ş., s. 24-25, İstanbul.
ÜLTANIR, M.Ö., Enerjide Planlama Kaosu, Dünya Gazetesi, İstanbul, 24.8.2000.
ÜLTANIR, M.Ö., DPT-Enerji Bakanlığı Ekseninde Kriz Aşıldı mı*, Dünya Gazetesi, Dünya Gazetesi, İstanbul, 31.8.2000.
ÜLTANIR, M.Ö., Bir Varil Petrol, Dünya Gazetesi, İstanbul, 7.9.2000.
ÜLTANIR, M.Ö., Fiyatı Artan Petrol ve Türkiye, Dünya Gazetesi, İstanbul, 14.9.2000.
ÜLTANIR, M.Ö., Elektrik Sıkıntısına Çözüm: Yap-İşlet-Devret’in Önü Hızla Açılmalı, Dünya Gazetesi, İstanbul, 21.9.2000.
ÜLTANIR, M.Ö., Elektrik Sektöründe İşletme Hakkı Devirleri, Dünya Gazetesi, İstanbul, 28.9.2000.
ÜLTANIR, M.Ö., Nükleer Enerjiden Alternatif Enerjiye, Dünya Gazetesi, İstanbul, 5.10. 2000.
ÜLTANIR, M.Ö., Elektrik Piyasası Kanunu Ne Olacak? Dünya Gazetesi, İstanbul, 12.10.2000.
ÜLTANIR, M.Ö., Rüzgâr Enerjisinin Geleceği, Dünya Gazetesi, İstanbul, 19.10.2000.
ÜLTANIR, M.Ö., Elektrik Piyasası Kanunu Yola Çıktı, Dünya Gazetesi, İstanbul, 26.10.2000.
ÜLTANIR, M.Ö., Nasıl Bir Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu? Dünya Gazetesi, İstanbul, 2.11.2000.
ÜLTANIR, M.Ö., O Bu Derken Nihayet İthal Kömür Santralı, Dünya Gazetesi, İstanbul, 9.11.2000.
ÜLTANIR, M.Ö., Dünya Enerji ve Enerjide Liberalizm, Dünya Gazetesi, İstanbul, 16.11. 2000.
ÜLTANIR, M.Ö., Dünya Enerjinin Penceresinden, Dünya ENERJİ Dergisi Yıl 1, Sayı 1, İstanbul Kasım 2000.
ÜLTANIR, M.Ö. Karmaşa Ortamında Otoprodüktörler Patladı, Dünya Gazetesi, İstanbul, 23.11.2000.
ÜLTANIR, M. Ö., Haksız Rekabet Yaratmayın: Elektrik Dağıtımcısı Üretici Olmamalı, Dünya Gazetesi, İstanbul, 30.11.2000.
ÜLTANIR, M.Ö., Zeugma’ya Hayat Öpücüğü Konduran Birecik Baraj ve Hidroelektrik Santralı, Dünya Gazetesi, İstanbul, 7.12. 2000.
ÜLTANIR, M.Ö., IMF Elektrik Piyasası Kanunu’ndan Özelleştirme Bekliyor, Dünya Gazetesi, İstanbul, 14.12.2000.
ÜLTANIR, M.Ö., Liberal Enerji Piyasası Yolu Açılıyor, Dünya ENERJİ Dergisi Yıl1, Sayı 2, İstanbul, Aralık 2000.
ÜLTANIR, M.Ö., Hükümet Enerjide Başarılı Olabildi mi? Dünya Gazetesi, İstanbul, 21 Aralık 2000.
ÜLTANIR, M.Ö., Enerji Sektöründeki Şeytan Ağacı, Dünya Gazetesi, İstanbul, 4.1.2001.
ÜLTANIR, M.Ö., Elektrik Piyasası Tasarısı Komisyonda, Dünya Gazetesi, İstanbul, 11.1.2001.
ÜLTANIR, M.Ö., Elektrik Piyasası Kanunu ile Açılan Yeni Sayfa, Dünya ENERJİ Dergisi, Yıl 1, Sayı 3,
İstanbul, Ocak 2001.
ÜLTANIR, M.Ö., 2001 Yılı Elektrik Durumumuz ve Sonrası, Dünya Gazetesi, İstanbul, 25.1.2001.
ÜLTANIR, M.Ö., Elektrik Yatırımcısının Artık Sabrı Taştı, Dünya Gazetesi, İstanbul, 8.2.2001.
ÜLTANIR, M.Ö., Doğal Gaz Piyasası Kanunu Hazırlandı, Dünya Gazetesi, İstanbul, 15.2.2001.
ÜLTANIR, M.Ö., Enerji Bakanlığı Kepenk İndirmemeli, Dünya ENERJİ Dergisi, Yıl 1 Sayı 4, İstanbul Şubat 2001.
ÜLTANIR, M.Ö., Sancılı ve Sıkıntılı Elektrik Piyasası, Dünya Gazetesi, İstanbul, 22.2.2001.
ÜLTANIR, M.Ö., Rüzgâr İçin Çıra mı Yakacağız, Dünya Gazetesi, İstanbul, 15.3.2001.
ÜLTANIR, M.Ö. Doğal Gaz Piyasası, Dünya Gazetesi, İstanbul, 19.2.2001.
ÜLTANIR, M.Ö. Yeni Gelişmelerle Ulusal Ekonomi ve Enerji Sektörü, Dünya ENERJİ Dergisi, Yıl 1 Sayı 6, İstanbul, Nisan 2001.
ÜLTANIR, M.Ö., Elektrik Sektörünün Yakın Geleceği, Dünya Gazetesi, İstanbul, 26.4.2001.
ÜLTANIR, M.Ö., Enerji ve Siyaset, Dünya Gazetesi, İstanbul, 3.5.2001.
ÜLTANIR, M.Ö., Nasıl Paylaşılıyor ve Ne Olmalı, Dünya Gazetesi, İstanbul, 10.5.2001.
ÜLTANIR, M.Ö., Derviş’in Hazinesi Ne Yapmak istiyor, Dünya Gazetesi, İstanbul, 17.5.2001
ÜLTANIR, M. Ö., Enerji Piyasaları Düzenlenirken Bakanlık Ne Olacak, Dünya ENERJİ Dergisi Yıl 1, Sayı 7, İstanbul, Mayıs 2001
ÜLTANIR, M.Ö., Bakü-Tiflis-Ceyhan’da Neler Oluyor? Dünya Gazetesi, İstanbul, 24.5.2001
ÜLTANIR, M.Ö., Mavi Akım Ne Getirecek, Dünya Gazetesi, İstanbul, 31.5.2001.
ÜLTANIR, M.Ö. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Bir Başka Bahara mı Kalıyor? Dünya Gazetesi, İstanbul, 14.6.2001.
ÜLTANIR, M.Ö. Türkiye’nin Enerji Stratejisi ne Olacak? Dünya Gazetesi, İstanbul, 21.6.2001.
ÜLTANIR, M.Ö., Piyasalarda Serbestleştirme Yerine Siyasallaştırma, Dünya Gazetesi, İstanbul, 5.7.2001.
ÜLTANIR, M.Ö., Kan Döktüren Kaynaklar, Sismik Düşünce, Haber Aktüalite Dergisi, Sayı 2, s. 52-59, AURA iletişim Sanatları ve Yayıncılık, Ankara, Ocak 2006.
ÜLTANIR, M.Ö., Nükleer Enerji Neden ve Nasıl Bir Çare, İşveren, Cilt 44, Sayı 5, s. 63-67, TİSK Yayın Organı, Ankara, Şubat 2006.
ÜLTANIR, M.Ö., Turuncusundan Yeşiline Doğalgazda Olumsuz Etkiler, Sismik Düşünce, Haber Aktüalite Dergisi, Sayı 3, s. 44-50, AURA iletişim Sanatları ve Yayıncılık, Ankara, Şubat 2006.
ÜLTANIR, M.Ö., Kapıdaki Elektrik Darboğazı ve Sektörün Geleceği, Sanayi 480, 7 s., İSO yayın organı, İstanbul, Mart 2006.
ÜLTANIR, M.Ö. İklim ve Enerji İlişkisinden Nükleere Uzanan Yol, Kamu’da Sosyal Politika, Cilt 1, Sayı 1, Memur-Sen Dergisi, Ankara, 2006.
ÜLTANIR, M. Ö., Enerji ve Siyasi İrade, EkoENERJİ, Sayı 1, s. 4-9, Aura İletişim Sanatları ve Yayıncılık, Ankara, 2007.
ÜLTANIR, M. Ö., Sorun Yaratan Kuzey Irak ve Kanayan Yara Kerkük, EkoENERJİ, Sayı 4, s. 40-46, Aura İletişim Sanatları ve Yayıncılık, Ankara, 2007.
ÜLTANIR, M.Ö., Kıbrıs Sorununa Petrol Boyutu Ekleniyor, EkoENERJİ, Sayı 5 s. 28-35, Aura İletişim Sanatları ve Yayıncılık, Ankara, 2007.
ÜLTANIR. M.Ö., Enerji Satrancında Şahımız Mat Olabilir mi? EkoENERJİ, Sayı 7, s. 28-35, Aura İletişim Sanatları ve Yayıncılık, Ankara, 2007.
ÜLTANIR, M.Ö., Şu Çılgın Türkler Enerjide Ne Yapıyor? EkoENERJİ, Sayı 11, s. 4-11, Aura İletişim Sanatları ve Yayıncılık, Ankara, 2007.
ÜLTANIR, M.Ö., Türkiye’de Nükleer Enerji Yarışması Başlarken Ortamın Değerlendirilmesi, EkoENERJİ, Sayı 21, s. 54-57, Aura İletişim Sanatları ve Yayıncılık, Ankara, 2008.
ÜLTANIR, M.Ö., Güneş-Doğalgaz Hibrid Termik Elektrik Santralleri, EkoENERJİ, Sayı 24, s. 54-63, Aura İletişim Sanatları ve Yayıncılık, Ankara, 2008.
ÜLTANIR, M. Ö., Türk Petrol Kanunu, EkoENERJİ Sayı 35, s. 35-36, Aura İletişim Sanatları ve Yayıncılık, Ankara 2009.
ÜLTANIR, M.Ö., Türkiye Kopenhag Belirsizliğinden Fırsat Olarak Yararlanabilmeli, İşveren, Cilt 48, Sayı 4, s. 46-49, TİSK Yayını, Ankara Ocak 2010.
ÜLTANIR, M. Ö., Türkiye Nükleer Enerjide Nasıl Bir Ulusal Politika İzlemelidir, EkoENERJİ, Sayı 54, s. 59-61, Aura İletişim Sanatları ve Yayıncılık, Ankara, 2011.
8. Proje Çalışmaları (2000 - 2010)
Türk Sanayii Ürünü Olan Güneşli Su ısıtıcıların Yapısal Özelliklerinin ve Performanslarının Geliştirilmesi, 1998-2002 yıllarında UGET -TB Desteğinde yatırımcı özel şirketlerin katılımıyla yürütülmüş olan sanayi projesi.
Türkiye’de Rüzgâr Elektrik Santralı Kurulabilecek Öncelikli Yerler, Optimal Santral Güçleri, Ulusal Enterkonnekte Sisteme Bağlanma Kısıtları, 2005-2009 yıllarında RESSİAD desteğinde yatırımcı özel şirketlerin katılımıyla yürütülmüş alternatif enerji planlama projesi.
9. Yapılmış Olan İdari Görevler
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eğitim Komisyonu Üyeliği.
Tarımda Enerji Kullanımı Bilim Dalı Başkanlığı.
Ankara Üniversitesi Enerji Çalışma Grubu Başkanı 1996-2010
Dünya Enerji Konferansı Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi 1974-1979, 1997-
1999.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi 1984-1985.
Avrupa Rüzgâr Enerjisi Birliği Türkiye Şubesi (AREB-TŞ) Kurucusu ve Yönetim
Kurulu Üeliği1991-2004, Yönetim Kurulu Başkanlığı 2003-2004.
Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (UGET-TB) Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı 1993-2004.
International Solar Energy Society (ISES) Türkiye Temsilciliği 2002-2004.
Türk Isı Bilimi ve Tekniği Derneği (TIBTD) Yönetim Kurulu Üyesi, Başkan Yardımcısı
1995-1999.
Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yüksek Danışma Kurulu Başkan Yardımcısı
1995-1999.
Temiz Enerji Vakfı (TEMEV) Üst Kurulu ve Kurucu Üyesi, Başkan Yardımcısı
(1995-1998) Kurucu olarak Genel Kurul Üyeliği sürüyor.
TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Uzman Üyeliği (1999-2005)
Rüzgâr Enerji Santralları Sanayii İş Adamları Derneği (RESSİAD) Kurucu Üyesi
1999.
RESSİAD (Rüzgâr Enerjisi ve Su Santralları İşadamları Derneği) Başkanı 2000-2006.
International Association of Hydrogen Energy onursal üyesi.
Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Eğitim Araştırma ve Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu
Üyesi (Vakıf 2016 yılında tasfiye olundu).
Bakanlıklararası Enerji Tasarrufu Koordinasyon Kurulu Üyeliği (1990-1999).
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Şurası Yönetim Komitesi Üyeliği (1998)
Enerji Dünyası Bülteni Yayın Kurulu Başkanlığı, Ankara (1997-1999).
Uzman Yayıncılık Enerji Dergisi Yayın Kurulu Başkanlığı, İstanbul (1998-2000).
Dünya Enerji Dergisi Yayın Koordinatörü (2000-2004).
EkoEnerji Dergisi Yayın Koordinatörlüğü (2007 2011).
10. Bilimsel Kuruluşlara Üyelikler
Uluslararası Hidrojen Enerjisi Birliği (International Association for Hydrogen Energy)
Onur Üyeliği
Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu (International Solar Energy Society) Üyeliği
Akdeniz Güneş Enerjisi İşbirliği Örgütü (Coopération Méditerranéenne pour L’Energie
Solaire) Üyeliği
Türk Isı Bilimi ve Tekniği Derneği Üyeliği
11. Aldığı Ödüller
Onuncu Dünya Enerji Konferansı Organizasyon Grubu Ödül Plaketi, 1977-İstanbul.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı, Meslekte (Öğretim Üyeliğinde) 30.Yıl
Plaketi.
Sonuncusu 2006 yılında olmak üzere 4 defa Devlet Planlama Teşkilatı Kalkınma
Planı Hazırlık çalışmalarına katkı teşekkürü.
Ankara Üniversitesi Onur Belgesi, 2011.
Ufuk Üniversitesi Şükran Plaketi, 2012.
12. Verilen Dersler:
12.1 Emeklilik Öncesi Ankara Üniversitesi’nde Verilen Dersler:
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümünde çeşitli yıllarda
(1965-1983) Fakülte Kurulu kararıyla aşağıda sıralanan başlıca lisans derslerini
okutmuştur:
• Teknik Resim I ve Teknik Resim II (Makine Resmi)
• Doğal Enerji Kaynakları
• Enerji Teknolojisi
• Motor Yakıt ve Yağları
• İçsel Tarım Mekanizasyonu
• Süt Teknolojisi Makinaları
• Ergonomi
Tarımsal Mekanizasyon (Görevlendirmeyle Cumhuriyet Üniversitesi Tokat Ziraat
Fakültesi’nde).
1983-2005 yılları arasında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları
Bölümünde okuttuğu ana lisans dersleri:
• Dinamik
• Makine Dinamiği
• Termodinamik (Ders kitabı yazarı olarak)
Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde verdiği Yüksek Lisans Dersleri:
• Enerji Sistemlerinin Planlaması
• Ölçme Tekniği
• Mekanik Titreşimler
Kasım 2010’da emekli olmadan önce son yıl Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri
Enstitüsünde Güz ve İlkbahar döneminde okuttuğu dersler:
AkademikYıl2009-2010 2009-2010 DönemGüz İlkbahar Dersin AdıAlternatif Enerji Sistemlerinin Tasarımı (Lisansüstü) Isı Transferi (Lisansüstü) Güneş Enerjisi (Lisansüstü) Sera Mekanizasyonu (Lisanüstü)Haftalık Saati(Teorik)3 63 3ÖğrenciSayısı 6 4
12.2 Emeklilik Sonrası Ufuk Üniversitesi’nde Verilen Dersler:
2011 sonrası Ufuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve
Uluslararası İlişkiler Bölümü (SİBU) ve Uluslararası Ticaret Bölümü (ULT) ile Ufuk
Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası Ticaret ve Finansman Yüksek
Lisans (ULT) Programında verilen lisans ve lisansüstü düzeydeki dersler:
AkademikYıl 2011-2012 2012-2013 2013-2016 DönemGüz GüzİlkbaharİlkbaharGüzDersin AdıUluslararası Enerji ve Çevre Politikaları (Lisans)SİBU 315Uluslararası Enerji ve Çevre Politikaları (Lisans)SİBU 315Uluslararası Enerji Ticareti ve Ekonomisi (Lisansüstü)ULT 503 İlkbahar Türkiye’nin Enerji Hatları Ekonomisi ve Politikası (Lisans)ULT 404Türkiye’nin Enerji Hatları Ekonomisi ve Politikası (Lisans)ULT 404Uluslararası Enerji Ticareti ve Ekonomisi (Lisansüstü)ULT 503Haftalık Saati ÖğrenciSayısı 15 11 24 8 5 8/13TeorikUygulama 3 - 3 - 3 - 3 - 3 - 3 -
12.3. Emeklilik Sonrası TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Verilen
Ders:
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat
Bölümünde okutulan ders:
AkademikYılı 2014 Dersin Adı Uluslararası Enerji Ticareti ve Ekonomisi (Lisans)İKT 423 Dönem Güz HaftalıkSaati 3 ÖğrenciSayısı 17
“1989 baskısından başlayarak 1997/98, 1999, 2000 ve 2002 baskılarında biyografisi yer almıştır”
ÜLTANIR, MUSTAFA ÖZCAN, Prof. Dr. Y. Müh., üniversite öğretim üyesi, ekonomist; 24 Kas. 1943 Ankara doğ.; Hasan ve Fatma (Erden) Ü.’ın oğul; evl.; 8 Ara. 1980, Emine Ayla Öğüş. Lisans 1965, Dr. 1970-- A. Ü. Ziraat Fakültesi Makina Böl.; 2. Lisans 1972 Ankara İktisadi ve Tic. İlimler Akademisi Ekonomi-Maliye Bölümü.1965-- Ziraat Makinaları Bölümü Öğretim Görevlisi, 1970 Doktor Asistan, 1983 Doçent Tarımsal Mek. Böl.; 1989 Profesör -- A.Ü. Ziraat Fak. Tarım Makinaları Böl.; 1996-- Ankara Üniv. Enerji Çalışma Grubu Başkanı; 1997-98 Misafir Öğretim Üyesi Mersin Üniv. Mühendislik Fak. Makina Müh. Böl.; 1974-79, 1997-99 Yönetim Kurulu Üyesi Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi; 1984-85 Yönetim Kurulu Üyesi TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası; 1991—Kurucu, Yönetim Kurulu Üyesi Avrupa Rüzgâr Enerjisi Birliği Türkiye Şb.; 1992-- Kurucu, Yönetim Kurulu Üyesi, Başkan Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü; 1993-98 Yönetim Kurulu Üyesi, Başkan y. Türk Isı Bilimi ve Tekniği Dern.; 1995-99 Başkan y. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yüksek Danışma Kurulu; 1995-- Kurucu Üye, Üst Kurul Üyesi Temiz Enerji Vakfı; 1999-- Kurucu, Yönetim Kurulu Üyesi, Başkan y. Rüzgâr Enerji Santralleri Sanayii İş Adamları Dern.; Onursal Üye International Association of Hydrogen Energy; Kurucular Kurulu Üyesi Ankara Üni. Ziraat Fak. Eğitim Araştırma ve Geliştirme Vakfı; Yayın Kurulu Başkanı Enerji Dergisi. Dictionary of International Biography (Vol: XIX) 1984, Reference Asia (Vol. III) 1988 ve Biography International 1988 baskılarında biyografisi yer aldı. Ask: Kara Kuv. Topçu Atğm. Polatlı Top ve Füze Okulu 1976 Ankara. Eserleri: Türkiye’nin Güneş Enerjisi Potansiyeli ile Türkiye Kırsal Alanlarında Güneş Enerjisinden yararlanmak İçin Uygulamalı Teknolojik Olanaklar Üzerine Bir Araştırma Ank.,1970; Kırsal Alanda Alternatif Enerji Kaynaklarından Yararlanma Olanaklarının Kalkınma Amacıyla Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma, Ank., 1982; Termodinamik, Ank., 1987; Güneşle Devitilen Soğutma Sistemlerinin Analitik İrdelemesi ve Karşılaştırması, Ank., 1989; 21. Yüzyıla Girerken Türkiye’nin Enerji Stratejisinin Değerlendirilmesi (TÜSİAD Enerji Raporu), İstanbul 1998; yenilenebilir enerji sistemleri, enerji ekonomisi, ısı tekniği, yakıt ve yanma, termodinamik bilim dallarında 12 kitap, 170’i aşkın bilimsel ve teknik makale, ulusal ve uluslararası kongre bildirisi, enerji ekonomisi, planlaması ve politikası konularında radyo ve TV konuşmaları ile 200’ün üzerinde gazete ve dergi makalesi. Y. Dil: İngilizce. Ev: Ankara. İş: A.Ü. Ankara.
Prof. Dr. Masters’ degree in Engineering academician, economist; born on 24 Nov. 1943, in Ankara; son of Hasan and Fatma (Erden) Ültanır. Marr. Emine Ayla Öğüş on 8 Dec. 1980. BSc in 1965 and PhD Ankara Uni. Faculty of Agriculture, Dept. of Mechanical Engineering in 1970. 2nd BSc in Ankara Economic and Commercial Sciences Academy, dept. of Economy and Finance in 1972. Instructor in Agricultural Machines Dept. in 1965. Assistant PhD in 1970, Assistant Prof. in Agricultural Machines Dept. in 1983. Prof. in Ankara University Faculty of Agriculture, Dept. of Agricultural Machines in 1989. President of Energy Working Group in 1996; Guest Instructor in Mersin Univ. Engineering Faculty, Dept. of Mechanical Engineering b/w 1997- 98; World Energy Council Turkish National Committee Executive Board Member b/w 1974-79 and 1997- 99; member of the Executive Board of Chamber of Agriculture b/w 1984 85; founder member of European Wind Energy Society Turkey Branch in 1991, founder member, member and president of the executive board of the Turkish Branch of International Solar Energy Society (ISES) in 1992, member and vice president of the executive board of Turkish Thermal Sience and Technology Assoc. (TIBTD) b/w 1993-98; Vice president of the World Energy Council Turkish National Committee High Counseling Council b/w 1995-99; founder member and member of the High Council of Clean Energy Foundation in 1995; 1999-- founder member ot the board of directors & vice-president of Wind Energy Power Stations Busineessman Assoc, honorary member of International Association of Hydrogen Energy, Ankara Univ. Faculty of Agriculture Education Research and Development Foundation, President of Publication Board of Energy Magazine in 1999. His biography was published in Dictionary of International Biography (Vol: XIX) 1984, Reference Asia (Vol.III) 1988 and Biography International 1988. Completed military service in Land Forces, Polatlı Cannon and Rocket School, Ankara in 1976. Copyright Works: A Research on Turkey’s solar energy potential and applied technical feasibility of using solar energy in rural areas, Ank., 1970, A Research on the development of the feasibility of using the alternative energy sources in rural areas, Ank., 1982, Thermodynamics, Ank., 1987. An analytical assesment and comparison of cooling systems cycled by the solar energy, Ank., 1989; Assesment of the energy strategy of Turkey through 21st century (TUSIAD energy report), Istanbul, 1998; 12 books on renewable energy sources, energy economy, thermodynamics, fuel and burning, more than 170 scientific and technical articles, nationalland and international declarations, TV and radio interviews, over 200 newspaper and magazine essays. Foreign language: English. Domicile: Ankara, Office: Ankara University, Ankara.
Mustafa Özcan Ültanır
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları anabilim dalı öğretim üyesidir. Enerji konusunda Türkiye’nin sayılı bilim adamlarındandır. Termodinamik dersi verdiği sıralarda 400 kişiden 4 kişi geçebildiği için yönetim tarafından uyarılmış, bu yüzden fakülteye küsmüştür. Şu sıralarda sadece yüksek lisans dersleri vermektedir.
05.02.2009 14.15 İhsan Yıldırım
Ankara üniversitesi ziraat fakültesi
aygunaygun
#6587936 • 11.03.2011 0:23 • 99
Termodinamik hocası Mustafa Özcan Ültanır; tarla bitkileri hocası Şahabettin Elçi, genetik ve istatistik hocası Orhan Düzgüneş gibi aslında Harvard’da bile ders verebilecek hocaları barındırmış olan okul.
Bağımsız Petrol ve Enerji Profesyonel
Ankara, Türkiye
Petrol ve Enerji
Professor
Ankara Üniversitesi